Bewegende baby's hebben een stapje voor

Baby's die te weinig bewegen, kunnen te zwaar of ziek worden


Kind en Gezin wil met een nieuwe campagne ouders ervan bewustmaken dat meer beweging voor baby's gezondheidsproblemen kan voorkomen. Ze zouden zo minder risico lopen om later te zwaar te worden of onder meer diabetes te krijgen.

Bekijk hier de reportage op het VRT nieuws.

 

Van het bed, naar de luiertafel, de eetstoel, de buggy, de draagzak, de autostoel,... Het is niet omdat je als ouder voldoende beweegt, dat je kind ook voldoende beweegt...

Vroeg begonnen is half gewonnen!
Als baby’s tijdens de eerste levensjaren voldoende bewegen, dan is de kans groter dat deze trend zich voortzet in het verdere leven. Voldoende en goede bewegingsprikkels in de eerste levensjaren bevorderen niet alleen de motorische ontwikkeling, maar ook de verstandelijke, dynamisch-affectieve, taal en sociale ontwikkeling.

Baby’s en kruipers kunnen gestimuleerd worden om bepaalde handelingen en bewegingen uit te voeren door een aantrekkelijke ruimte aan te bieden met prikkelende materialen die inspelen op hun interesses.

Laat baby’s niet te lang aaneensluitend inactief zijn of zitten. Voor kinderen die nog niet kunnen lopen is het belangrijk dat ze voldoende de kans krijgen om te bewegen zoals reiken, stampen, aanraken, kruipen, rollen, ...

Je baby hoeft natuurlijk niet naar een sportclub of 10.00 stappen per dag zetten, maar het is wel belangrijk om voldoende actief te zijn met je baby.
Enkele tips:
- Wissel bij baby’s verschillende houdingen regelmatig af (buiklig, ruglig, zithouding, …).
- Beperk de tijd in wipstoeltjes, loopkarretjes of babystoeltjes tot 15 minuten.
- Gebruik verzorgtijd ook om te bewegen. Bijvoorbeeld: fiets even met de beentjes op het verzorgingskussen na de vuile pamper.
- Beperk televisie of beeldscherm kijken. Tv kijken voor de leeftijd van drie jaar wordt afgeraden.
- Optimaliseer de infrastructuur en voorzie aangepast materiaal om zo vrij spel en beweging te stimuleren.
 

Terug