Aftrap van het '10.000 stappen Vlaanderen' project voor een betere gezondheid

De Vlaamse overheid wil gans Vlaanderen en Brussel ertoe aanzetten om dag in dag uit op een eenvoudige manier meer te bewegen. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat dit een positief effect heeft op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en Brigitte Grouwels, als VGC-collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin, geven daarom, samen met de deskundigen van de Universiteit Gent en het lokaal gezondheidsoverleg (de Logo’s) vandaag de officiële aftrap van ‘10.000 stappen Vlaanderen’.

De gemiddelde Vlaming brengt 75% van zijn dag zittend of liggend door. Voor een goede nachtrust liggen we 22 jaar in ons bed, we brengen een jaar door op het toilet en we zitten 7 jaar voor de televisie. Verplaatsingen met de auto, het openbaar vervoer, tafelen en computer zijn nog niet meegeteld. Onderzoek wijst uit dat meer dan 50% van de bevolking onvoldoende fysiek actief is om gezond te blijven.

Een half uur per dag extra bewegen, minstens vijf maal per week, maar liefst dagelijks is voldoende om een positief effect te hebben op de gezondheid (zogenaamd ‘gezondheidsvoordeel’). Met bewegen wordt bedoeld dat je een matige inspanning doet waardoor je iets sneller en dieper gaat ademhalen. Het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, osteoporose, depressie, valpartijen en sommige kankers wordt kleiner.

De Vlaamse gezondheidsdoelstelling voor beweging is daarom ambitieus:

  • Tegen 2015 stijgt het percentage mannen van 19 tot 60 jaar dat de aanbeveling voor voldoende fysieke activiteit haalt van 49% tot 59%, voor vrouwen van deze leeftijdscategorie stijgt het percentage van 29% tot 39%.
  • Tegen 2015 daalt het percentage mannen van 19 tot 60 jaar dat sedentair is van 11% tot 2%, voor vrouwen van deze leeftijdscategorie daalt het percentage van 22% tot 12%

Waarom het ‘10.000 stappen Vlaanderen’ project?

‘10.000 stappen Vlaanderen’ bouwt voort op het succesvolle pilootproject in Gent en wordt nu uitgebreid naar heel Vlaanderen. Het project richt zich naar volwassenen.

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde gezondheidsvoordeel heeft als een half uur extra bewegen elke dag. Een gemiddeld persoon zet nu ongeveer 6000 stappen per dag. Dat is slechts 4000 stappen verwijderd van het streefdoel.

4000 extra stappen haal je door een half uur extra te bewegen. Naast wandelen kan dat ook door andere bewegingsvormen zoals fietsen of zwemmen. Of zelfs in dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren.

Het 10.000 stappenproject voorziet ook in een geleidelijk opbouwschema voor wie niet onmiddellijk 10.000 stappen per dag kan zetten. Op deze manier is het voor iedereen toegankelijk. Wie een stappenteller wil gebruiken kan dit, het is echter geen doel op zich en als men dit doet is het belangrijk om een wetenschappelijk gevalideerde stappenteller te gebruiken.

Sporten is gezond, maar het speciale aan het ‘10.000 stappenproject’ is dat het er is voor iedereen, ook voor wie niet van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft. Het is belangrijk om een activiteit te kiezen die je kunt volhouden en die je niet met tegenzin doet. Dat is ook de reden waarom het belangrijk is om bewegen in het dagelijks leven te integreren. In combinatie met gezonde voeding, ook hiervoor is er een gezondheidsdoelstelling, is het doel de strijd tegen overgewicht en zwaarlijvigheid doeltreffend aan te pakken.

Minister Vandeurzen dankt iedereen die heeft meegewerkt en hoopt dat we met de verdere inzet van velen in Vlaanderen en Brussel weldra allemaal 10.000 stappen per dag zetten. Want: elke stap telt!

Meer informatie: 10000stappen.be

Klik hier om het bestand te downloaden
 

Terug