Te voet of per fiets: winst tot 1300 euro per jaar

Wat zijn de voordelen van een meer actieve verplaatsing?

Spaanse en Franse wetenschappers hebben zich over deze vraag gebogen en hebben de voordelen berekend per individuele gebruiker die kiest voor actieve verplaatsing. Ze evalueerden de 4 volgende effecten:

• de gezondheidswinst van de lichaamsbeweging;
• de gezondheidswinst voor de algemene populatie ten gevolge van de verminderde luchtvervuiling;
• de verandering van de impact van luchtvervuiling voor de individuen die kiezen voor actief transport en
• het risico op accidenten.

Conclusies
Het belangrijkste is de gezondheidswinst ten gevolge van de lichaamsbeweging die je doet. Er is een winst voor de algemene luchtvervuiling die groter is in steden dan op het platteland. De fietser of wandelaar wordt iets meer blootgesteld aan luchtvervuiling ten opzichte van de autogebruiker, maar dit kan gemakkelijk vermeden worden door te fietsen of te wandelen op wegen met lagere luchtvervuiling (bv. trage wegen, minder drukke straten, ...). Wanneer je hier op let, is de blootstelling aan luchtvervuiling meteen minder dan de autogebruiker!
Sowieso zijn de voordelen van fietsen en stappen véél groter ten opzichte van elke bezorgdheid over blootstelling aan luchtvervuiling. Ter verduidelijking: een individu die de auto voor de fiets inruilt maakt een gezondheidswinst van € 1.310 per jaar. Voor personen die te voet gaan, is dit € 1.192 per jaar. Een aandachtspunt : veiligheid is een werkpunt, want de gevolgen van een ongeval zijn een groter probleem.

Referentie
Ari Rabl, Audrey de Nazelle - Benefits of shift from car to active transport - 2012

Terug